Suuret balalaikansoittajat 1. Mihail Rozhkov

20.02.2021

Mihail Fedotovich Rozhkov (1918-2018) on yksi viime vuosisadan tunnetuimmista balalaikkavirtuooseista. Vuonna 1994 hän ansaitsi Venäjän tasavallan kansantaiteilija palkinnon elämäntyöstään balalaikan parissa. 

Rozhkov on minulle esikuva. Hänen soittonsa ja olemuksensa on todella maagista nähtävää.  Minuun teki kovan vaikutuksen nähdessäni hänen soittavan venäläistä Kulkukauppias-kansanlaulua videolla: 


Minuun erityisesti vetoaa vakava asetelma videossa. Studiossa soitetaan ylivakavasti frakit päällä yhtä tunnetuinta kansanlaulua, joka on tunnelmaltaan alkuperäisesti melko koominen. Rozhkovin iloiset myhäilyt parantavat entisestään asetelmaa. Ja totta kai, soittohan on aivan virtuoottista!

Mihail opiskeli alunperin domran soittoa Modest Musorgskin Musiikkiopistossa Pietarissa, mutta vaihtoi opintojen aikana soittimensa balalaikkaan. Hän opiskeli samaa aikaa Pavel Necheporenkon kanssa. Mixail on sanonut balalaikan salaisuudeksi venäläisen sielumaiseman

Hän jatkoi opintojaan Gnesin-musiikkiakatemiassa Aleksandr Iljuhinin opissa ja valmistui 1953. Rozhkov muistetaan erityisesti musiikin tekemisestä useisiin venäläisiin elokuviin. 

Rozhkovin konsertti vuodelta 1987

Mihail eli 99-vuotiaaksi ja konsertoi loppuun asti. Pitkän iän salaisuutena saattaa olla sittenkin balalaikka!