Vinkkejä aloittamiseen

26.11.2020

Balalaikansoiton aloittaminen ei ole niin yksinkertaista kuin esimerkiksi kitaran tai viulun soiton aloitus. Musiikkiliikkeeseen ei voi vain lampsia sisään ja testata useita soittimia, ja kirjastosta löytyy hyvin rajallinen määrä materiaalia josta ammentaa. Pelkästään hyvän soittimen hankinta voi olla hankalaa.

Soitin

Soittokelpoisessa balalaikassa tulisi olla ainakin pleksi, hyvä talla ja 3-kieltä. Balalaikka viritetään E-E-A, joista E-kielet ovat muovista nylonia ja A-kieli terästä. 

Halpoja matkamuistobalalaikkoja löytyy suomalaisilta nettikirpputoreilta. Ne ovat yleensä soitettavuudeltaan melko heikkoja. Niistä puuttuu yleensä pleksi ja niissä on kaikki kielet terästä. Soitin on hinnaltaan yleensä todella halpa, alle 50 euron luokkaa. 

Thomannilta on mahdollista tilata kahdenlaisia balalaikkoja. Aloitin itse soittouran Gewan valmistamalla balalaikalla. Tein itse siihen pleksin, joka helpotti soittamista hieman. Soittimen kaula on melko paksu ja hankaloittaa soittamista, mutta esimerkiksi aloittelijalle se on melko kelvollinen. Thomannilta löytyy myös Gewan 6-kielinen balalaikka, mutta en suosittele sitä, mikäli tavoitteena on oppia soittamaan balalaikkaa.

Venäjältä voi myös tilata balalaikkoja. Sivulta avito.ru löytyy melko hyvin käytettyjä soittopelejä.

Soittimen voi myös teettää. Olen itse esimerkiksi tilannut soitinrakentaja Ivan Belaushovilta oppilailleni soittimia. Hänen sivunsa löytyvät VK:sta. Käytä chromen käännössovellusta, jos venäjä ei suju. Aloittelijoille hänellä on 27 000 ruplan balalaikka ja toinen parempi malli 45 000 ruplaa. 


Opiskelumateriaali

Useista kirjastoista saa lainattua Bibs Ekkelin tekemää Mel Bayn Complete Balalaika book. Teos on englanniksi. Se on luotu hyvin aloittelija ystävälliseksi. Perustekniikat esitellään järjestyksessä ja nuottien lisäksi kappaleissa on tabulatuurit mukana. Mukana on myös CD, josta voi kuunnella esimerkkisoittoa.  

Kuuntele

Youtubesta löytyy paljon balalaikkamateriaalia. Kannattaa käyttää hakukonetta ja kirjoittaa Балалайка. Spotifysta löytyy myös hyviä albumeita, kuten Nicholas Kedroffin A l'oree du bonheur, Mihail Rozhkovin Russian perfoming school ja Kimara kvartetti laulelmia ja romansseja.

Boris Feoktistov ja Aleksandrovin Red Army Ensemble